Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azonosították Nagy Ramszesz fiát

2008.03.18. 10:37
0 hozzászólás

Az egyiptomi múmiában, amiy több mint nyolcvan éven át egy vidéki múzeum tárlatában szerepelt, II., azaz Nagy Ramszesz egyik fiát azonosították. A The Telegraph című brit napilap szerint a 3000 ezer éves múmiát eredetileg egy templomi táncosnő földi maradványának hitték. Egy közelmúltban elvégzett CT-vizsgálat azonban kimutatta a királyi családra olyannyira jellemző vonásokat, így a tudósok 90 százalékos biztonsággal állítják: a múmia II. Ramszesz 110 gyermekének egyike. A hajdani fiatalembernek kifejezett mélyharapása volt, és bizonyosan kancsalságtól is szenvedett, ahogy a XIX. dinasztia más tagjai is. Ráadásul arcának arányai gyakorlatilag azonosak voltak Nagy Ramszeszéivel.

A szakértők szerint a mumifikált férfi a harmincas éveiben hunyt el i.e. 1295 és 1186 között valamilyen sorvasztó betegségben, például rosszindulatú daganatban. A kémiai vizsgálatok tanúsága szerint a test balzsamozását drága kemikáliákkal végezték, olyanokéval, mint a pisztáciagyanta és a kakukkfű, amelyeket papoknak és uralkodóknak tartogattak. Olyan bizonyítékokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy II. Ramszesz fia papi tisztséget viselt. A Bolton Múzeum szakembereit az tévesztette meg, hogy a szarkofág felirata szerint a koporsóban egy elhunyt templomi táncosnő nyugszik. A történészek meg vannak arról győződve, hogy a holttest elhunyta után évekkel később került ebbe a szarkofágba, mivel a sírrablók elvitték az eredeti koporsót. Esetleg az emberek rejthették el II. Ramszesz fiát, hogy megóvják a tolvajoktól.

(MTI)