Auguszta
-7 °C
0 °C

Ötvenmillió éves hangya-mezőgazdaság

2008.03.25. 10:50
0 hozzászólás
A hangyák mintegy ötvenmillió éve kezdtek földműveléssel foglalkozni amerikai kutatók szerint. A mai hangyagazdálkodók őseinek korát DNS-vizsgálattal állapították meg a tudósok, akik az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) folyóiratának online kiadásában számoltak be eredményeikről.

Az elmúlt 25 millió év során számos hangyafaj fejlesztett ki valamiféle önellátó növénytermesztést - közöttük a leghíresebb a levélvágó hangyák (Atta laevigata) gombatelepe. Ezek a Közép- és Dél-Amerikában honos rovarok a fészkükbe gyűjtött levéltáptalajt gombafonalakkal oltják be, majd a gombát szüretelik.

Ted Schultz és Sean Brady a Smithsonian Természettudományi Múzeum entomológusai szerint mindösszesen négy faj képes a növénytermesztésre: a hangyák, a termeszek, bizonyos szúfajták és természetesen az emberek. A két tudós 15 éven keresztül különféle növénytermesztő hangyák összehasonlító vizsgálatával foglalkozott, végül összehasonlító DNS-vizsgálattal találták meg a mai 91 gazdálkodó hangya (közülük 65 faj gombatermelő) nagyjából 50 millió éves őseit. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!