Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A rágcsálók is megtaníthatók eszközhasználatra

2008.03.26. 12:33
1 hozzászólás

Japán kutatók szerint rágcsálók is megtaníthatók eszközhasználatra, vagyis nem igaz, hogy csak a főemlősök és egyes madarak volnának kellően intelligensek a szerszám lényegének megértéséhez.

A RIKEN japán állami kutatóintézetben hat degu (patkányszerű rágcsáló) egy kéthónapos kísérletben kiválóan megtanulta egy T alakú, gereblyére emlékeztető apró eszköz használatát. Az állatok felfogták az eszköz funkcióját is. A kis gereblyét megragadták, és élelem elérésre használták.

Ez volt a világon az első kísérlet, amely rágcsálók eszközhasználati képességét bizonyította. A deguk azt is el tudták dönteni, hogy két hasonló eszköz közül melyik a funkcionális, és melyik hasznavehetetlen. Amikor például két T alakú eszköz közül az egyiknek hiányzott a "foga", amellyel begereblyézhették volna az eleséget, a deguk az esetek többségében habozás nélkül a használhatót választották. A kis rágcsálók nem hagyták magukat megtéveszteni az eszköz színével vagy méretével sem.

A japán kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy nagyon sokféle állat tanítható meg eszközhasználatra, talán csak a halak nem. Szerintük az állatok eszközhasználatáról azonban nem vele született fizikai képességek, hanem társadalmi és ökológiai tényezők döntenek.

Mivel a rágcsálókkal kísérletezni sokkal egyszerűbb, mint a szokásos laboratóriumi állatokkal, a makákó majmokkal, a japán tudósok további kutatást terveznek annak kiderítésére, hogy mi játszódik le eszközhasználat közben az állatok agyában molekuláris szinten.

(Független Hírügynökség)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!