Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rágcsálók is megtaníthatók eszközhasználatra

2008.03.26. 12:33
1 hozzászólás

Japán kutatók szerint rágcsálók is megtaníthatók eszközhasználatra, vagyis nem igaz, hogy csak a főemlősök és egyes madarak volnának kellően intelligensek a szerszám lényegének megértéséhez.

A RIKEN japán állami kutatóintézetben hat degu (patkányszerű rágcsáló) egy kéthónapos kísérletben kiválóan megtanulta egy T alakú, gereblyére emlékeztető apró eszköz használatát. Az állatok felfogták az eszköz funkcióját is. A kis gereblyét megragadták, és élelem elérésre használták.

Ez volt a világon az első kísérlet, amely rágcsálók eszközhasználati képességét bizonyította. A deguk azt is el tudták dönteni, hogy két hasonló eszköz közül melyik a funkcionális, és melyik hasznavehetetlen. Amikor például két T alakú eszköz közül az egyiknek hiányzott a "foga", amellyel begereblyézhették volna az eleséget, a deguk az esetek többségében habozás nélkül a használhatót választották. A kis rágcsálók nem hagyták magukat megtéveszteni az eszköz színével vagy méretével sem.

A japán kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy nagyon sokféle állat tanítható meg eszközhasználatra, talán csak a halak nem. Szerintük az állatok eszközhasználatáról azonban nem vele született fizikai képességek, hanem társadalmi és ökológiai tényezők döntenek.

Mivel a rágcsálókkal kísérletezni sokkal egyszerűbb, mint a szokásos laboratóriumi állatokkal, a makákó majmokkal, a japán tudósok további kutatást terveznek annak kiderítésére, hogy mi játszódik le eszközhasználat közben az állatok agyában molekuláris szinten.

(Független Hírügynökség)