Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriásjéghegy szakad le az Antarktiszról

2008.03.26. 12:35
12 hozzászólás

Óriási jéghegy van leszakadóban az Antarktiszról, közölték a Coloradói Egyetem sarkkutatói, műholdas felvételekre hivatkozva. A hatodik földrész úgynevezett Wilkins-selfjéről négy héttel ezelőtt kezdett leválni egy minden korábbinál hatalmasabb jéghegy.
A tudósok szerint a jelenség egyértelműen a globális felmelegedés következménye. A Déli-sark nyugati vidékén volt a legnagyobb a felmelegedés az egész Földön: az utóbbi évtizedben az átlaghőmérséklet az Antarktiszból kinyúló félszigeten 0,5 Celsius fokos volt.

A most leszakadóban lévő óriási jéghegy miatt az egész Wilkins-self csaknem 13 ezer négyzetkilométeres jégtömbjét egy mindössze 5,6 kilométeres keskeny szakasz tartja. A Málta szigeténél is nagyobb self teljes leválása és elolvadása érezhetően megemelné az óceánok vízszintjét is.

(Független Hírügynökség)