Szilvia
5 °C
16 °C

Kék kukorica az infarktus ellen

2008.04.01. 17:27
6 hozzászólás
A milánói egyetem kutatói újra felfedezték az inkák kék kukoricáját, amely antioxidánsokban gazdag, természetes szívmentő. A inkák kukoricája eredetileg vörös és kék színű volt. Ez a fajta termett meg a hideg éghajlatú vidékeken. Táplálék mellett textilfajtáik színezőanyagául is használták. Az Európai Unió által finanszírozott "Flora-program" keretében kutató szakemberek azonban rájöttek, hogy ezek az anyagok, amelyeket tartalmaznak olyan gyümölcsök is, mint a feketeáfonya, a feketeszőlő és a nagyon sötét fajtájú vérnarancs, flavonoidokban, antioxidánsokban igen gazdagok és eredményesen alkalmazhatók a szívinfarktus okozta károsodások ellen.


Az egereken végzett kísérletek eredményei biztatóak. Két egércsoport vett részt bennük. Az egyik csoportot hagyományos sárga kukoricával etették, a másikat a kékkel. Azok, amelyek a kéket kapták, jobban ellenálltak a mesterségesen előidézett infarktusnak. Szívizomzatuk 30 százalékkal kisebb mértékben károsodott. A kék kukoricát a közeljövőben kipróbálják embereken is.

A nem génmanipulált kék kukorica további előnye, hogy jobban ellenáll az élősködőknek. Ezenkívül termesztése sokkal gazdaságosabb, mint például a feketeáfonyáé. Nincs messze az idő, amikor a mozikban is az egészségvédő kék pattogatott kukoricát ropogtatják a fiatalok a közönséges sárga helyett. (mti)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?