Judit
3 °C
7 °C

Elkerülheti a rákot a tasmán ördög?

2008.04.02. 17:12
0 hozzászólás

A Föld legnagyobb termetű húsevő erszényesét egy titokzatos rákbetegség tizedeli - olyannyira, hogy lassan a kihalás szélére kerül. Úgy tűnik, egy befogott példány azonban immúnis a daganatos megbetegedéssel szemben, amely már az állomány felét kiirtotta - tudósít a brit BBC híroldala. A megfertőzött állatok pofáján annyira elszaporodnak a daganatok, hogy kis idő elteltével már se enni, se látni nem képesek, majd végezetül éhen pusztulnak.

A Cedric nevű állatot tavaly fogták be féltestvérével, Clinky-vel együtt Tasmánia nyugati részén. A kutatók mindkettőt elpusztított rákos sejtekkel oltották be. Míg Clinky nem termelt antitesteket, Cedric igen, és úgy tűnik, eredendően rezisztens a titokzatos kór ellen. Nemrég élő rákos sejteket fecskendeztek be a testvérpár pofájába. "Eddig nem fejlődött daganat rajtuk", nyilatkozza Alex Kriess kutató. "Igen kevés sejtet fecskendeztünk be, így sokáig eltarthat, míg bármely elváltozást lehet észlelni." Cedric rezisztenciája jelentős áttörést hozhat a faj megmentéséért folytatott küzdelemben. A daganatok Tasmánia keleti partján szedik áldozataikat - míg Cedric a sziget másik feléről, egy eltérő genetikájú populációból származik. A tudósok azt remélik, hogy a hozzá hasonló genetikájú állatok szintén védettek lehetnek a rákkal szemben, illetve pozitívan reagálhatnak az oltásra. A szakértők ugyanis attól tartanak, ha nem történik komoly előrelépés, a tasmán ördög húsz éven belül eltűnhet a Föld színéről.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?