Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmillió éves rovarokat modelleztek

2008.04.02. 11:43
4 hozzászólás

Paul Tafforeau francia paleontológus a franciaországi European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) nevű részecskegyorsítónál végzett kutatásai során több száz ősrovart fedezett fel és modellezett – írja a BBC. A tudós borostyánköveket világított át az ESRF nagyenergiájú röntgensugárzásával, felfedve olyan részleteket, amelyek a hagyományos röntgenfelvételeken nem látszanak. A borostyánkő (amely valójában fosszilizálódott gyanta) megőrizte a százmillió évvel ezelőtt élt rovarok maradványait, és az állatok körvonalai felvételeken olyan részletességgel látszottak az ESRF-nél készült felvételeken, hogy háromdimenziós modelleket is lehetett készíteni azok alapján.

Tafforeau több mint 600 követ vizsgált meg, és közel 360 ízeltlábút azonosított: darazsakat, legyeket, hangyákat és még pókokat is. A felfedezett rovarok többsége apró: az egyik termeszfaj hossza az 1 millimétert sem éri el, és a kutató egy négy milliméteres darazsat is talált. A rovarok többnyire vízpartok mellett éltek, a késői dinoszauruszokkal egy időben.