Jolán
2 °C
4 °C

A terhesség alatti dohányzás növeli a veleszületett szívrendellenességek kockázatát

2008.04.10. 12:32
1 hozzászólás

A terhesség alatti dohányzás egyértelműen növeli a veleszületett szívrendellenességek kockázatát - bizonyította egy amerikai kutatás, amelynek eredményeiről a Pediatrics című szaklapban számoltak be a tudósok. Sadia Malik, az Arkansasi Orvostudományi Egyetem kutatója és kollégái, 3067 olyan nem genetikai eredetű szívrendellenességgel született gyerek adatait értékelték, akik szerepeltek a nemzeti fejlődési rendellenességek prevenciós vizsgálatában. A kapott eredményeket 3947 egészséges szívvel született csecsemő adataival vetették össze. Mind a beteg, mind az egészséges csecsemők esetében a kutatók a szülők életmódját, egészségi állapotát is elemezték.

Mint kiderült, azoknál az asszonyoknál, akik a terhességet megelőzően, valamint annak első harmadában dohányoztak, sokkal nagyobb volt az esélye, hogy gyermeküknél a szív négy üregét elválasztó sövényben a magzati fejlődés során valamilyen defektus alakul ki. Minél erősebb dohányos volt a terhes nő, annál nagyobb volt a fejlődési rendellenesség valószínűsége: a napi 25 vagy több cigarettát elszívó asszonyok csecsemőjénél növekedett a szív jobb felének az anomáliájának rizikója. A nemdohányzó anyák gyermekeivel összehasonlítva az erős dohányosok babáiban kétszer gyakoribb volt a sövénydefektus valószínűsége. A kutatók ugyanakkor nem találtak hasonló összefüggést a passzív dohányzás és a szív veleszületett fejlődési rendellenességei között. "Amennyiben a szív veleszületett anomáliáinak és egyéb fejlődési rendellenességek töredékét meg lehetne előzni az anyai dohányzás csökkentésével, ez évente sok millió dolláros megtakarítást eredményezne az egészségügyi ellátásban" - hangsúlyozták a kutatók.

Az Egyesült Államokban minden ezer élve született csecsemő közül tíz a szív fejlődési rendellenességével látja meg a napvilágot. Azoknál a gyermekeknél, akik túlélik, a rendellenesség korrekciójához több sebészeti beavatkozás szükséges, s még így is sokszor maradandó károsodással kénytelenek élni. Mint a tudósok rámutattak, a szülőképes korban lévő amerikai asszonyok 28 százaléka cigarettázik. A dohányosok 20 százaléka még a terhesség alatt sem képes lemondani káros szokásáról, s így évente körülbelül egymillió magzat van kitéve a méhen belüli fejlődése során a nikotin hatásának.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?