Ilona
17 °C
32 °C

A terhesség alatti dohányzás növeli a veleszületett szívrendellenességek kockázatát

2008.04.10. 12:32
1 hozzászólás

A terhesség alatti dohányzás egyértelműen növeli a veleszületett szívrendellenességek kockázatát - bizonyította egy amerikai kutatás, amelynek eredményeiről a Pediatrics című szaklapban számoltak be a tudósok. Sadia Malik, az Arkansasi Orvostudományi Egyetem kutatója és kollégái, 3067 olyan nem genetikai eredetű szívrendellenességgel született gyerek adatait értékelték, akik szerepeltek a nemzeti fejlődési rendellenességek prevenciós vizsgálatában. A kapott eredményeket 3947 egészséges szívvel született csecsemő adataival vetették össze. Mind a beteg, mind az egészséges csecsemők esetében a kutatók a szülők életmódját, egészségi állapotát is elemezték.

Mint kiderült, azoknál az asszonyoknál, akik a terhességet megelőzően, valamint annak első harmadában dohányoztak, sokkal nagyobb volt az esélye, hogy gyermeküknél a szív négy üregét elválasztó sövényben a magzati fejlődés során valamilyen defektus alakul ki. Minél erősebb dohányos volt a terhes nő, annál nagyobb volt a fejlődési rendellenesség valószínűsége: a napi 25 vagy több cigarettát elszívó asszonyok csecsemőjénél növekedett a szív jobb felének az anomáliájának rizikója. A nemdohányzó anyák gyermekeivel összehasonlítva az erős dohányosok babáiban kétszer gyakoribb volt a sövénydefektus valószínűsége. A kutatók ugyanakkor nem találtak hasonló összefüggést a passzív dohányzás és a szív veleszületett fejlődési rendellenességei között. "Amennyiben a szív veleszületett anomáliáinak és egyéb fejlődési rendellenességek töredékét meg lehetne előzni az anyai dohányzás csökkentésével, ez évente sok millió dolláros megtakarítást eredményezne az egészségügyi ellátásban" - hangsúlyozták a kutatók.

Az Egyesült Államokban minden ezer élve született csecsemő közül tíz a szív fejlődési rendellenességével látja meg a napvilágot. Azoknál a gyermekeknél, akik túlélik, a rendellenesség korrekciójához több sebészeti beavatkozás szükséges, s még így is sokszor maradandó károsodással kénytelenek élni. Mint a tudósok rámutattak, a szülőképes korban lévő amerikai asszonyok 28 százaléka cigarettázik. A dohányosok 20 százaléka még a terhesség alatt sem képes lemondani káros szokásáról, s így évente körülbelül egymillió magzat van kitéve a méhen belüli fejlődése során a nikotin hatásának.

(MTI)