Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Budapesten lehet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet

2008.04.15. 15:24
1 hozzászólás
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyének helyszínére Budapest esélyesként pályázik – erősítette meg több uniós tagállam képviselője Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszternek Ljubljanában az EU Versenyképességi Tanácsának két napos formális ülésén.
A miniszter az MTI-nek kedden elmondta: svéd, ír, brit, bolgár, román, belga, német, és szlovén tárgyalópartnerei mind azt a véleményt osztják, hogy Budapest erős pályázó az uniós intézmény befogadásáért induló versenyben.

Kákosy Csaba kifejtette: a magyar főváros mellett szól, hogy Magyarország az unió egyik új tagállama, továbbá Budapest jó infrastruktúrával rendelkezik, és sok egyetemnek ad otthont.
 
A pályázók közül a lengyelországi Wroclavnál az utóbbi szempontok miatt lehet esélyesebb Budapest; a Bécs-Pozsony közös pályázathoz képest pedig főként az jelenthet előnyt, hogy Bécsben működik már uniós intézmény. Ugyanakkor egyik tagállam képviselője sem fejezte ki egyértelműen, hogy támogatja Budapestet.
 
Kákosy Csaba tudomása szerint az említett tagállamokon kívül spanyol és német városok fontolgatják pályázat beadását. A miniszter közölte, hogy a jelentkezéseket április 25-ig kell beadni, döntést legkorábban a Versenyképességi Tanács május végi következő ülésén hozhat. Ha nem sikerül konszenzusra  jutni, júniusban az uniós államfők találkozóján születik meg a határozat.

Kákosy Csaba korábban elmondta, hogy az EU a 40-50 fősre tervezett új intézményre a közösségi költségvetésből 308 millió eurót szánna 2013-ig, és további források származhatnak az intézmény saját tevékenységéből, állami hozzájárulásokból, az Európai Beruházási Banktól és a magánszférából is.
(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!