Jácint
16 °C
31 °C

Megszólalt a neandervölgyi

2008.04.16. 23:29
4 hozzászólás
Egy amerikai antropológusnak sikerült megszólaltatnia a neandervölgyi embert. A Homo neanderthalensis az emberfélék egy kihalt faja, 200-250 ezer éve jelent meg, és körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt halt ki. Európa és Ázsia egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen. Robert McCarthy, a floridai Atlantic Egyetem antropológusa csoportjával három neandervölgyi hangképző szerveit rekonstruálta, hogy szimulálja beszédüket. Ehhez a kutatók 50 ezer éves fosszilis leleteket használtak, amelyekre Franciaországban bukkantak.

Az amerikai kutató meggyőződése szerint a neandervölgyiek  beszéltek, ám másként, mint a homo sapiens. Az ősember hangképző szerve ugyanis nem volt alkalmas ugyanazt a magánhangzót különböző hosszúságban kiejteni. Ennek következtében a neandervölgyi meg volt fosztva a homo sapiens azon képességétől, amely hangsúlyossá teszik a modern ember beszédet, és segít a mondandó értelmének megértésében.

A kutatók számítógépesen modellezték, hogy hogyan hangozhatott a neandervölgyi szájából az i-hang, a továbbiakban pedig egy teljes mondatot szeretnének rekonstruálni.
(mti)