Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszólalt a neandervölgyi

2008.04.16. 23:29
4 hozzászólás
Egy amerikai antropológusnak sikerült megszólaltatnia a neandervölgyi embert. A Homo neanderthalensis az emberfélék egy kihalt faja, 200-250 ezer éve jelent meg, és körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt halt ki. Európa és Ázsia egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen. Robert McCarthy, a floridai Atlantic Egyetem antropológusa csoportjával három neandervölgyi hangképző szerveit rekonstruálta, hogy szimulálja beszédüket. Ehhez a kutatók 50 ezer éves fosszilis leleteket használtak, amelyekre Franciaországban bukkantak.

Az amerikai kutató meggyőződése szerint a neandervölgyiek  beszéltek, ám másként, mint a homo sapiens. Az ősember hangképző szerve ugyanis nem volt alkalmas ugyanazt a magánhangzót különböző hosszúságban kiejteni. Ennek következtében a neandervölgyi meg volt fosztva a homo sapiens azon képességétől, amely hangsúlyossá teszik a modern ember beszédet, és segít a mondandó értelmének megértésében.

A kutatók számítógépesen modellezték, hogy hogyan hangozhatott a neandervölgyi szájából az i-hang, a továbbiakban pedig egy teljes mondatot szeretnének rekonstruálni.
(mti)