Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Digitális Darwin Cambridge-ből

2008.04.17. 13:40
0 hozzászólás
Az evolúciós elmélet áthúzásokkal és javításokkal teletűzdelt első vázlatával, és még húszezer oldalnyi kézirattal, jegyzettel, magánlevelekkel és a Darwin-féle rizsfőzés receptjével bővül a Cambridge-i Egyetem digitális Charles Darwin-archívuma. A másfél éve indult darwin-online.org.uk oldalon megtalálható a brit természettudós összes publikációja. A könyvek és tanulmányok azonban csak a kutatómunka végtermékei. "Darwin minden egyes művéhez vastag iratcsomó tartozik. A kiadott szövegek feljegyzések, vázlatok, kivágott újságcikkek, kijegyzetelt könyvek és levelek tömege alapján formálódtak" - mondta John van Wyhe történész.
Darwin kézirathagyatékát a család 1942-ben a Cambridge-i Egyetem könyvtárának adományozta. Csak tudósok férhettek hozzá, "ezentúl viszont néhány egérkattintással az anyag nagy részét bárki elolvashatja" - mondta a Darwin-online vezetője. Az egyik legérdekesebb dokumentum a fajok változásával kapcsolatos első sejtésekről szól. 1832-1836 között keletkezett Darwin világkörüli hajóútja során. A megfigyelésekből és megérzésekből 1842-re a tudós összegyúrta az evolúciós elmélet első vázlatát. Ez 61 oldalt tölt meg, bár nagyjából a fele csupa áthúzás. "Darwin örökre megváltoztatta a felfogásunkat a természetről. A most közzétett iratok jól illusztrálják, hogy milyen alapos kutatómunka előzte meg ezt a tudománytörténeti fordulatot" - mondta John van Wyhe. Szakértők szerint az archívum bővítése üdvözlendő, de a forrásoknak jószerivel csak a specialisták veszik hasznát. "Darwin macskakaparása alig olvasható, és a szövegek kontextusáról is sokat kell tudni, különben nemigen érthető, hogy mit is akarnak mondani" - mondta Adam Perkins, a Cambridge Egyetemi Könyvtár munkatársa. Vannak azért a laikusok számára is befogadható anyagok. Darwin felesége, Emma gyöngybetűkkel írt szakácskönyve például, vagy a mélyen vallásos asszony feljegyzései férje hitével kapcsolatos aggodalmairól, és egy rizsfőzési recept Darwintól. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?