Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A Streptococcus felhasználható a hasnyálmirigyrák gyógyítására

2008.04.21. 16:29
0 hozzászólás
A torokfájást okozó Streptococcus pyogenes felhasználható a hasnyálmirigyrák gyógyítására. Claudia Maletzki, a Rostocki Egyetem kutatója és kollégái felfedezték, hogy sejttenyészetben a Streptococcus pyogenes súlyos károsodást okozott a daganatos sejtekben. Ennek nyomán egérmodellen próbálták ki a kórokozó hatékonyságát az agresszív hasnyálmirigyrák esetében, amely gyakorlatilag nem reagál az ismert daganatellenes szerekre.


Az egereket emberi hasnyálmirigy-daganatos sejtekkel oltották be. A továbbiakban a kifejlődő tumorba élő Streptococcus-baktériumokat fecskendeztek be. Mint kiderült, az élő baktériumok egyetlen befecskendezése a tumor teljes visszafejlődését és pusztulását váltotta ki. A közvetlen rombolóhatás mellett a kórokozó specifikus tumorellenes immunválaszt is kiváltott.

"Tekintettel arra, hogy mennyire rosszak a hasnyálmirigy-tumoros betegek életkilátásai, sürgető szükségszerűség újfajta, szokatlan beavatkozások kifejlesztése. A páciensek sokat nyerhetnek az immunrendszert stimuláló alternatív gyógymódoknak köszönhetően" - mutatott rá Claudia Maletzki. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!