Ágnes
-5 °C
2 °C

Ragályos az étkezési rendellenesség

2008.04.21. 17:26
2 hozzászólás
Középiskolás diáklányok között végzett felmérés alapján amerikai kutatók arra a következtetére jutottak, hogy a bulimia, a koplalás, a fogyást elősegítő gyógyszerek szedése és más étkezési rendellenesség manifesztálódása csoportos jelleget mutat, azaz gyakoribb földiek között. Különösen jellemző ez diáklányok esetében. Az amerikai felnőtt női lakosságot erős szociális hatás motiválja arra, hogy mindenáron karcsúbb legyen, és e cél érdekében az érintettek semmilyen, még az egészséget károsító eszközöktől sem riadnak vissza, állítják a kutatók.


A felmérés során országosan több mint 15 ezer diák adatait elemezték. A kutatók kisfokú, ám szignifikánsan kimutatható csoportos effektust találtak. Az azonos megyéből származó diákpár tagjai esetében 4-10 százalékkal magasabb volt az étkezési rendellenesség kialakulásának valószínűsége, mint olyan párok esetében, akik különböző helyről származtak.

Koplalás, diétázás, testedzés, a fogyást elősegítő gyógyszerek szedése, valamint a fogyókúrázás és egyéb étkezési rendellenesség csoportosan jelentkezett az egyazon megyéből származók körében. Ugyanakkor nem jelentkezett a csoporteffektus a hashajtózás esetében. Ez feltehetően a purgálás intim voltával magyarázható.

A csoportosulási minták azonosak voltak vidéken, az elővárosi, valamint a városi diákság körében. A vizsgálat nem foglalkozott azzal, hogy van-e a megyék között eltérés a csoporteffektus megnyilvánulásában. Ami kialakulásának mechanizmusát illeti, a kutatók szerint leginkább a hasonulás kényszere, az információcsere, valamint az egymás utánzása játszhatja a főszerepet.

A felmérés alapján a kutatók szerint sokkal hatékonyabban lehet küzdeni az étkezési rendellenességek kialakulása ellen, ha megyékben, iskolákban csoportosan végeznek preventív munkát, mintsem ha egyes diákokat céloznak meg a felvilágosítással. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!