Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nem is veszélyes az amalgámtömés?

2008.05.07. 09:59
2 hozzászólás
Egy nagy volumenű tanulmány szerint többnyire indokolatlan az amalgámtömések eltávolítása fejfájás vagy aluszékonyság esetén, ugyanis ez a kettő és számtalan más tünet is megszűnik, ha egészséges életmódot folytat valaki. Erre az eredményre jutott egy több szakterületet átfogó, tizenkét éven át tartó kutatási projekt, amelyet több német egyetem bonyolított le.
Az amalgám higanyt és más fémeket tartalmaz. A kutatók kiderítették, hogy a szervetlen higany mennyisége az amalgámtöméssel rendelkező emberek vérében négyszer akkora volt, mint azokéban, akiknek nem volt ilyen tömésük. De még így is messze a kritikus határérték alatt maradt, mondta Stefan Halbach, a Helmholtz Kutatóközpont toxikológusa. Azonkívül a szervetlen higany sokkal kevésbé ártalmas, mint a szerves, amelyet halételekkel viszünk be a szervezetbe. Az amalgám eltávolításával csak a szervetlen higanyértékek csökkentek a vérben, a szervesek ugyanazon a szinten maradtak.
A tudósok szerint nem létezik olyan módszer, amelynek segítségével meg lehetne állapítani az amalgám által okozott esetleges károkat. Többek közt kipróbáltak egy immunológiai tesztet és a bőr elektromos ellenállásának mérését, de egyik módszer sem mutatott ki különbséget az egészséges és amalgámmal terhelt páciensek között. Egy kérdőíves felmérés szerint nem volt szignifikáns összefüggés bizonyos panaszok fellépése és intenzitása valamint az amalgámtömések száma között. Tehát elmondható, hogy egyedül az amalgám nem okolható ezen panaszok felléptéért.
(MTI)