Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Elromlott a vécé az űrállomáson

2008.05.28. 11:03
20 hozzászólás
Bedöglött a nemzetközi űrállomás egyetlen vécéje, így a legénység még sóvárabban várja a Discovery űrsikló hétfőre tervezett érkezését. A segítség persze nem vízvezeték-szerelő mesterből áll majd, csupán szerszámokból,  az ISS-en meglévő eszközökkel ugyanis nem sikerült megjavítania a személyzetnek a  hétéves orosz vécét.

Az illemhely már a múlt hét óta gyengélkedik, de szerencsére csak a folyó ügyek elintézéséért felelős része. A készülék korábban is elromlott már egyszer, de nem ilyen hosszú időre. A legnagyobb gondot a szerszámok fuvarozása jelenti. A Discovery rakományát már nagyon gondosan kimérték és az elhelyezését is optimálisan kiegyensúlyozták, így nem könnyű helyet szorítani a szerszámoknak. Orosz részről tanácstalanok a hibát illetően.

Az űrállomás legénysége azért nincs teljesen piszoár nélkül - a Szojuzba járnak át, a Földre visszajuttatandó űrkabinba. Csakhogy a Szojuz vécéjének tároló- és feldolgozókapacitása is véges. A legénység így szükségmegoldással próbálkozik: egy műanyagzsákszerű gyűjtőtartályt rögzítettek a lerobbant vécéhez. (MTI)

Frissen érkezett a hír, hogy időközben sikerült megszerelni a vécét. A problémát az okozta, hogy eldugult az a szerkezet, amely elválasztja és külön-külön beszívja a folyadékot és levegőt, mint egy porszívó. Beletelt néhány nap, amíg ki tudták cserélni az űrhajósok az alkatrészt. 

Mindenesetre döntés született arról, hogy a szombaton induló amerikai Discovery űrsiklóval küldenek fel további pótalkatrészeket. Korábban már elhatározták, hogy az őszi siklójárattal egy - a NASA megrendelésére Oroszországban kifejlesztett - új vécét is eljuttatnak az űrállomásra, a legénység létszámát ugyanis jövőre a jelenlegi háromról 6 főre növelik.