Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szombaton indulna a Discovery

2008.05.30. 06:34
4 hozzászólás
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nagyon bízik abban, hogy a Discovery amerikai űrsikló a terveknek megfelelően szombaton útnak indulhat a Nemzetközi Űrállomás felé.
   
LeRoy Cain repülési igazgató csütörtökön tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy az időjárási előrejelzések kedvezőek, az űrsikló és a Mark Kelly kapitány által vezetett legénység útra készen áll.
   
Hét űrhajóssal a fedélzetén szombaton helyi idő szerint 17 óra 2 perckor - közép európai idő szerint 23 óra 2 perckor - startol a Discovery a floridai Kennedy űrrepülőtérről, amennyiben az időjárási körülmények ezt lehetővé teszik. Az indítási ablak tíz percre nyílik meg.
   
A 14 napos küldetés fő feladata, hogy az űrállomásra szállítsák és felszereljék a Kibo (Remény) japán kutatómodul négy egységének egyikét, a légnyomás alatti, zárt belső terű modult. Ennek felszereléséhez és más egyéb feladatokhoz két űrhajósnak háromszor is ki kell lépnie a nyílt világűrbe. Az űrséták mindegyike 6,5 órás lesz.
   
A legénység egyik tagja, Greg Chamitoff a Nemzetközi Űrállomáson marad, felváltja Garrett Reismant, aki három hónap után tér vissza a Földre. (MTI)