Boglárka
19 °C
35 °C

Ősi szexuális átoktábát találtak Cipruson

2008.07.15. 11:14
0 hozzászólás

Szexuális természetű átoktáblára leltek Ciprus déli partján, Limassol közelében, a sziget legrégebbi városállama - Amathus - feltárása során. A feltárásokon dolgozó francia Pierre Aupert, az Athéni Régészeti Iskola vezetője szerint az ólomlemezen görög felirat van, amelyet csupán részben fejtettek meg. A dekódolt írás szerint az egykor megátkozott férfinak valaki azt kívánta, hogy minden szeretkezés közben fájjon a hímtagja. A The Cyprus Weekly című hetilapnak nyilatkozva Pierre Aubert elmondta, hogy az átoktáblán egy álló férfi látható, kezében egy homokórára emlékeztető tárggyal, teste felett pedig a megfejtetlen felirat látható.

A dolog érdekessége, hogy az átoktábla a Kr. u. VII. századból származik, amikor a kereszténység már sziklaszilárdan megvetette lábát a szigeten. Auber professzor feltételezése szerint a lelet arra utal, hogy Cipruson ebben az időszakban a pogányság korából visszamaradt varázslók és jövendőmondók tevékenykedtek. Mint rámutatott, az átoktáblák nem szokatlanok a régészeti gyakorlatban, ám a felíratok hosszabbak és régebbiek, többnyire a Kr. e. II-III. századból származnak. Az ólom átoktáblára egy egykori víztározó üledékében bukkantak, ahol egyebek közt között egy sor épségben fennmaradt vizeskorsóra leltek. Az egyik korsó bronzból készült, a leletek között agyagedény-töredékek is vannak. Az ólom átoktáblával ellentétben a többi lelet a Kr. e. 300-tól a Hadrianus-császár uralkodásáig (117-138) tartó időszakból származik. Emberi csontvázat nem találtak a régészek, csupán néhány állati csontra bukkantak. A víztároló elhelyezkedéséből kiindulva arra lehet következtetni, azt a tetőről lefolyó csapadék összegyűjtésére építették.

A főníciaiak által Krisztus előtt 1500 körül alapított Amathus gabonatermesztésből és rézbányászatból élt. A rómaiak idején egy provincia székhelye volt, egészen a VII. századig virágzott, s a XII. századra pusztult el. (forrás: MTI)