Hermina
15 °C
27 °C

MRI-vel vizsgálják az ókori római tekercseket

2008.07.16. 10:20
0 hozzászólás

Mágnesesrezonancia-vizsgálatnak (MRI) vetik alá azokat az ókori római tekercseket, amelyek Kr.u. 79-ben, a Vezúv kitörésekor károsodtak. A papirusztekercsek kétszáz évvel ezelőtt egy herculaneumi villa feltárása során kerültek elő. A vulkánkitörésnek köszönhetően itt az antik világ egyetlen könyvtára maradt fenn. A kutatóknak sikerült azóta némely papiruszt szétnyitni és elolvasni, a tekercsek többsége azonban leginkább faszéndarabokra emlékeztet.

Jelenleg két papiruszdarabot vizsgálnak a richlandi laboratóriumban - a nagyobbik képeslap nagyságú, és olyan, mintha a legkisebb érintésre szétporladna. A kisebbik papiruszdarabon görög írás töredékei vehetők ki. A kutatók reményei szerint az MRI segítségével differenciálni lehet a tekercsek rétegeit, és talán a papiruszon lévő tintát is el lehet különíteni.

A megfejtendő tekercsek akár a fűszeresnél vásárolandó termékek listáját, vagy egy ostobácska regényt rejthetnek, ám az ilyen irományok is több érdekes adalékkal szolgálhatnak a rómaiak életéről, mint az ékszerek, vagy egyéb régészeti leletek. "Nagyszerű, ha aranyékszerekre bukkanunk, de már bőséggel vannak ilyen leleteink. Ráadásul az ékességek semmit sem árulnak el egykori viselőik személyéről, sem életmódjáról. Egy ilyen szöveg viszont ablakot nyit számunkra az antik világra" - vélekedett a vizsgálatot vezető tudós, Edward Iuliano. (MTI)