Szabolcs
20 °C
35 °C

Baktérium-dns-t találtak mexikói múmiákban

2008.07.18. 07:44
0 hozzászólás

Életében gyomorfekélyben szenvedett az a kisfiú és felnőtt férfi, akiknek mumifikálódott földi maradványaira Mexikó északi részén bukkantak - a betegségre a gyomorszövetekben talált Helicobacter pylori dns-maradványai utalnak. A Helicobacter pylori a gyomorkapu (pylorus) szélsőségesen savas kémhatású közegében is életképes baktérium, amely elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. A kórokozó a fekáliával szennyezett étel- és víz fogyasztásával fertőz - olvasható a LiveScience angol nyelvű tudományos hírportálon és a Cosmos című ausztrál folyóiratban.

A tetemek száraz helyen (az egyik a sivatagban, a másik egy barlangban), természetes úton mumifikálódtak. A gyors kiszáradás megakadályozta a testek bomlását, így megmaradtak a belső szervek, ahogy a baktérium dns-e is. Yolanda Lopez-Vidál, a Mexikói Nemzeti Egyetem mikrobiológusa és kollégái endoszkóppal vettek mintát a gyomorból, amelyben polimeráz láncreakció (PCR) segítségével mutatták ki a baktérium dns-ét.

Mint Yolanda Lopez-Vidal,a rámutatott, a múmiák elhelyezkedése és a túlvilágra útravalóul adott tárgyak arra engednek következtetni, hogy 1350 körül hunyhattak el, vagyis ekkor a betegség már jelen volt abban a térségben, amelyet ma Mexikónak neveznek. Ez pedig megváltoztatja a betegség amerikai elterjedéséről vallott eddigi elképzeléseket, mivel így valószínűsíthető, hogy nem Kolumbusz hajósai hurcolták be az Újvilágba, hanem már az első, ázsiai telepesekkel megérkezett Amerikába 11 ezer éve.

(MTI)