A csehek az űrbe mennek

2008.07.31. 07:42

Három cseh állampolgár is megvette a jegyet a Virgin Galactic háromórás űrturistaútjára - közölte a Mlada Fronta Dnes című prágai napilap.

A magán űrutazásokhoz tervezett SpaceShipTwo űrhajó hordozó-repülőgépét a héten mutatták be a kaliforniai Mojave-sivatagban. Az első űrturisták az egy évig tartó tesztrepülések után utazhatnak vele.

A Mlada Fronta Dnes beszámolója szerint lesz köztük három cseh is. A Virgin Galactic csehországi képviselője annyit árult el róluk, hogy mindhárman vállalkozók, legalább egyikük szlovák nemzetiségű, egyikük pedig ajándékba kapta a 3 millió cseh koronába (28,8 millió forint) kerülő jegyet. A cikk szerint a Virgin Galactic útjaira április eleje óta lehet jelentkezni Csehországban, és mostanáig húszan érdeklődtek komolyabban.

A hordozógép 15 ezer méter magasra viszi fel az űrhajót, amely aztán bekapcsolja hajtóműveit és 110 kilométeres magasságba emelkedik hat utassal a fedélzetén. Az űrturisták öt percet töltenek a súlytalanság állapotában.

A Virgin Galactic Richard Branson brit milliárdos cége. A Virgin vállalatbirodalom tulajdonosa úttörőként vágott bele az űrturizmusba 2004-ben. A két járművet Burt Rutan amerikai repülőgép-tervezővel együttműködve fejlesztették ki nagyjából 250 millió dolláros befektetéssel. Az űrhajó a SpaceShipOne utódja, amelyet ugyancsak Rutan tervezett. Ez volt az első gép a civil repülés történetében, amely megjárta a világűrt. (MTI)  • Hírek
  • Bankszámla