Olivér
4 °C
8 °C

A szülőhöz hasonló párt választunk

2008.09.04. 16:44
5 hozzászólás

Az emberek - elsősorban hosszú távú kapcsolataikban - magukhoz, illetve ellentétes nemű szülőjükhöz hasonló megjelenésű partnert választanak - állapították meg a Pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoport munkatársai. Eredményeikről Bereczkei Tamás tanszékvezető egyetemi tanár beszélt az MTI-nek. "

A hasonló megjelenés természetesen csak egy szeletet jelent a párválasztásban, rendkívül fontos a fizikai vonzerő, iskolázottság, társadalmi státusz, intelligencia és több más tényező is" - mondta Bereczkei Tamás. A homogámiának nevezett párválasztási preferenciát, tehát a hasonló-hasonlót-vonz elv érvényesülését az utóbbi két évtizedben egyre több vizsgálat támasztja alá. Minden ember valamilyen modellt hordoz saját magáról, és ezt illeszti rá a másikra.

A pécsi evolúciós pszichológusok fontos megállapítása, hogy nem genetikailag adott sémát hordozunk, hanem gyerekkorban szerezzük meg a mintát a szülőkkel való kapcsolat során. Ez az úgynevezett szexuális imprinting. Bereczkei szerint a hasonlóság mértéke függ a gyermekkori pozitív tapasztalatoktól. A brit tudományos akadémia Proceedings of Royal Society című folyóiratában most megjelent tanulmányukban az arcmetrika módszerét használták a kutatók. "Az arc méreteinek, arányainak vizsgálata közvetlen adatokat nyújt arról, hogy a partner és az ellentétes nemű szülő közötti hasonlóság ténylegesen fennáll az arc bizonyos területein. Úgy látszik, hogy a nők elsősorban apjuk középső arcterületeit modellezik, a férfiak pedig az anyjuk arcának alsó részéről származó jellegzetességeket használják fel a mintavételre" - magyarázza Bereczkei professzor. A vizsgálatban egyetemi hallgatók, párjuk és szüleik vettek részt, mintegy háromszázan. 14 jellegzetes arcarányt mértek meg a pécsi egyetem szakemberei a pároknál és szüleiknél is. Bár az arc a fizikai megjelenésnek is csak egy szelete, az eredmény azt mutatja, hogy a férfiak az anyjukhoz, a nők az apjukhoz hasonló párt választottak.

Gyuris Petra, a kutatócsoport tagjaként jelenleg azt vizsgálja mintegy 50 családnál, azaz 300 embernél, hogy a partnerek közötti hasonlóság személyiségjegyek tekintetében is fennáll-e. Ezeket az úgynevezett Big Five skáláin méri, melyben az extraverzió, a barátságosság, a lelkiismeretesség, az érzelmi stabilitás és az intellektuális nyitottság az öt fő személyiségjegy. Pár hónapon belül várhatóan közli eredményét, hogy mely személyiségvonásokra, milyen mértékben érvényes, miszerint az emberek jobban hasonlítanak partnerük ellentétes nemű szülőjére mint a népesség véletlenszerűen kiválasztott tagjára.

Az ellentétes nemű szülővel gyerekkorban meglévő bensőséges kapcsolat a felnőttkorba nyúlóan, hosszú távon hatással van az ember párválasztási preferenciájára - véli Bereczkei Tamás. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?