Szilárda
-4 °C
2 °C

A kétnyelvű gyerekek hajlamosabbak a dadogásra

2008.09.09. 14:25
3 hozzászólás

Nagyobb az esélyük a dadogásra a születésüktől fogva kétnyelvű környezetben felnövő gyerekeknek  - állítják a University College London kutatói. Az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban megjelent tanulmányban háromszáz, 8-10 éves dadogó gyerekkel végzett kutatás eredményeit publikálták. A vizsgált csoport egyötöde, azaz 70 gyerek beszélt két nyelvet, közülük 38-an úgy tanultak meg angolul, hogy családjuk egyetlen tagja sem használta a nyelvet. Harmincnyolcuk közül ötéves koráig 15 gyerek nem ismert más nyelvet, csak a nem angol anyanyelvét, 23 pedig gyakorlatilag két anyanyelvvel rendelkezett.

A szakemberek 31 olyan gyereket találtak, akik dadogtak az anyanyelvükön és angolul egyaránt. A beszédprobléma négy és fél éves koruk táján kezdődött. A fiúk négyszer érintettebbek, mint a lányok. A kutatók megfigyelték, hogy a két nyelven beszélő, nem dadogó gyerekek háromnegyede otthon nem használta az angolt. A tanulmány szerint a kétnyelvű gyerekek nehezebben tudják leküzdeni a dadogást: 12 éves korukra mindössze 25 százalékuk szabadult meg beszédproblémájától, míg az egynyelvűek ekkorra már 50 százalékban beszédritmuszavar nélkül éltek.

Noha általában a tanulók iskolai teljesítménye nem szenvedte meg a zavart, a kutatók mégis azt javasolják, hogy a dadogás elkerülése érdekében a kétnyelvű gyerek ne menjenek addig iskolába, míg az angolt nem sajátítják el, ezzel jelentősen csökkenthető a beszédzavar kialakulása, vagy ha az mégis jelentkezne, a javulás gyorsabb üteművé válik.(mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!