Újabb bioetanolt gyártó mikrobát készítettek
Olcsóbban lehet cellulózból etanolt gyártani egy genetikailag módosított baktérium segítségével. A felfedezésnek köszönhetően több energiát nyerhetünk majd a fafeldolgozás mellékterékeiből. Régóta ismert tény, hogy érdemes lenne cellulózból etanolt gyártani, mert így nem az ételként is hasznosítható növényeket - például olajos magvakat - kellene feldolgozni, hanem többnyire melléktermékeket: növények szárát, fűrészport. A New Scientist szerint Lee Lynd, a Dartmouth College munkatársa kollégáival olyan génmódosított baktériumot hozott létre, amely 50 Celsius-fokon is le tudja bontani a biomasszában lévő cellulózt, míg az eddig használt, természetben előforduló mikrobák ugyanezt a feladatot csak 37 fogok tudták elvégezni, és ezek használatakor egy drága enzimre is szükség van a folyamat beindításához.