Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szabályozni kell a forgalmat az űrben

2008.09.12. 17:30
6 hozzászólás

Januárban Kína szétlőtte az egyik meteorológiai műholdját, és a darabjai azóta is ott keringenek a világűrben. Senki sem tudja a lövöldözés okát, az elöregedett műholdakat általában a Csendes óceánban temetik el,  írja a New Scientist. Most kilencszáz aktív műhold van Föld körüli pályán, és nagyjából tízezer tíz centiméternél nagyobb törmelék kering 22 ezer kilométer per órás sebességgel.

Az űrszeméttel még sok gond lesz, hiszen hamarosan beindul az űrturizmus, és milliárdosok repülnek majd fel az űrbe, törékeny kis űrhajókban. Két héttel ezelőtt a Nemzetközi Űrállomásnak kellett manővereznie az űrszemét miatt, 2007 márciusában pedig egy 270 utast szállító Airbus A340 repülőgép repült bele majdnem az űrből becsapódó lángoló szemétbe. Mindenki tudott arról, hogy leszednek egy régi műholdat, csakhogy az előregedett hardver fél nappal korábban lezuhant.

Az incidensek elkerülése érdekében az űrkutatási hivatalok és a műholdas cégek felállítanak egy forgalomirányító rendszert, amely nyomon követi majd az űrhulladékok pályáját. Most az amerikai légierő szolgáltat adatokat a repülő objektumokról, viszont nem árulja el, hogy mennyire pontosak az adatai. Nem szeretné nyilvánosságra hozni, hogy mi mindent tud az űrbéli eseményekről. A szakértők szerint muszáj egy új rendszert beüzemelni, pontos adatokkal, mert az emberiség egyre aktívabb lesz a világűrben.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!