Judit
2 °C
7 °C

Kijelölték az űrsétára induló kínai űrhajóst

2008.09.16. 12:14
0 hozzászólás

Egy 42 éves katonai pilóta, Csaj Cse-kang lesz az első kínai űrhajós, aki űrsétát hajt végre az ázsiai ország harmadik űrmisszióján. Csaj a kínai Népi Felszabadító Hadsereg ezredese, és 1998-tól vesz részt űrhajóskiképzésen. A Sencsou-7 típusú űrhajót várhatóan szeptember 25-én indítják útjára háromfős legénységgel. Csaj két társa, Liu Po-ming és Csing Haj-peng ugyancsak a hadsereg repülőtisztjei. Mindhárman régóta a Kínai Kommunista Párt tagjai, és összesen 68 órát tartózkodnak majd a kozmoszban.

Csaj várhatóan szeptember 26-án vagy másnap lép ki a nyílt világűrbe, körülbelül 40 percre. Útjára bocsát egy kis műholdat, amely felvételeket készít űrsétájáról. Csaj űrruhája 10 millió eurónyi összegbe került, és lényegében orosz szkafandertechnológia alapján készült.

Kína a világ harmadik űrhatalma, amely a Szovjetunió és az Egyesült Államok után saját erőből és saját területéről embert juttatott el a világűrbe. Először 2003 októberében Jang Li-vej repült, majd két évvel később már két kínai űrhajós töltött el öt napot a kozmoszban. (mti)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?