Friderika
13 °C
29 °C

Kijelölték az űrsétára induló kínai űrhajóst

2008.09.16. 12:14
0 hozzászólás

Egy 42 éves katonai pilóta, Csaj Cse-kang lesz az első kínai űrhajós, aki űrsétát hajt végre az ázsiai ország harmadik űrmisszióján. Csaj a kínai Népi Felszabadító Hadsereg ezredese, és 1998-tól vesz részt űrhajóskiképzésen. A Sencsou-7 típusú űrhajót várhatóan szeptember 25-én indítják útjára háromfős legénységgel. Csaj két társa, Liu Po-ming és Csing Haj-peng ugyancsak a hadsereg repülőtisztjei. Mindhárman régóta a Kínai Kommunista Párt tagjai, és összesen 68 órát tartózkodnak majd a kozmoszban.

Csaj várhatóan szeptember 26-án vagy másnap lép ki a nyílt világűrbe, körülbelül 40 percre. Útjára bocsát egy kis műholdat, amely felvételeket készít űrsétájáról. Csaj űrruhája 10 millió eurónyi összegbe került, és lényegében orosz szkafandertechnológia alapján készült.

Kína a világ harmadik űrhatalma, amely a Szovjetunió és az Egyesült Államok után saját erőből és saját területéről embert juttatott el a világűrbe. Először 2003 októberében Jang Li-vej repült, majd két évvel később már két kínai űrhajós töltött el öt napot a kozmoszban. (mti)