Judit
3 °C
7 °C

Kikötött a Progressz az ISS-en

2008.09.18. 08:04
4 hozzászólás

Kikötött szerdán a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az orosz Progressz M-65 teherűrhajó, amely - az Ike hurrikán miatt négy nap késéssel - több tonna utánpótlást szállított a kozmonautáknak.

A Koroljov orosz űrközpont szerint a csatlakozás automatikus üzemmódban - közép-európai idő szerint este 20 óra 43 perckor - rendben lezajlott.

A Progressz M-65 szeptember 10-én indult a kazahsztáni Bajkonurból, és több mint 2,5 tonna rakományt - élelmiszert, vizet, fűtőanyagot és felszerelést - szállított az ISS legénységének. A rakományban helyet kapott az első orosz fejlesztésű, számítógépesített szkafander, az Orlan-MK, amelyet űrséták alkalmával viselnek majd az űrhajósok. Az űrruha megsúgja a kozmonautáknak, hogy a szkafander felöltése során milyen sorrendben kell ellenőrizniük az öltözék egyes részeit, rendszereit, mielőtt kilépnének a világűrbe, majd rendszeresen tájékoztatja azok állapotáról az űrhajóst.

A teherűrhajó elvileg szeptember 13-án csatlakozott volna az ISS-hez, amerikai kérésre azonban szeptember 17-re halasztották a dokkolást. Az amerikai fél azért kérte a halasztást, mert az Ike hurrikán miatt kiürítették a houstoni repülésirányító központot. A korábban tervezett és az újonnan kitűzött időpont közötti négy napban a teherűrhajó sodródó üzemmódban haladt, csak az iránytartó hajtóműveket kapcsolta be. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?