Friderika
12 °C
29 °C

Kikötött a Progressz az ISS-en

2008.09.18. 08:04
4 hozzászólás

Kikötött szerdán a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az orosz Progressz M-65 teherűrhajó, amely - az Ike hurrikán miatt négy nap késéssel - több tonna utánpótlást szállított a kozmonautáknak.

A Koroljov orosz űrközpont szerint a csatlakozás automatikus üzemmódban - közép-európai idő szerint este 20 óra 43 perckor - rendben lezajlott.

A Progressz M-65 szeptember 10-én indult a kazahsztáni Bajkonurból, és több mint 2,5 tonna rakományt - élelmiszert, vizet, fűtőanyagot és felszerelést - szállított az ISS legénységének. A rakományban helyet kapott az első orosz fejlesztésű, számítógépesített szkafander, az Orlan-MK, amelyet űrséták alkalmával viselnek majd az űrhajósok. Az űrruha megsúgja a kozmonautáknak, hogy a szkafander felöltése során milyen sorrendben kell ellenőrizniük az öltözék egyes részeit, rendszereit, mielőtt kilépnének a világűrbe, majd rendszeresen tájékoztatja azok állapotáról az űrhajóst.

A teherűrhajó elvileg szeptember 13-án csatlakozott volna az ISS-hez, amerikai kérésre azonban szeptember 17-re halasztották a dokkolást. Az amerikai fél azért kérte a halasztást, mert az Ike hurrikán miatt kiürítették a houstoni repülésirányító központot. A korábban tervezett és az újonnan kitűzött időpont közötti négy napban a teherűrhajó sodródó üzemmódban haladt, csak az iránytartó hajtóműveket kapcsolta be. (MTI)