![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
![Megvan a magyar küldöttség első érme: Muhari Eszter drámai fordítással harmadik női párbajtőrben](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5749/57490/574903/57490351_4252339_fbef88c68a0393b9406933a0f85ee08d_wm.jpg)
A hidegen sajtolt, kezeletlen olívaolaj olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a melldaganatok növekedését - állítják spanyol kutatók, akik felfedezték, hogy az olajban található polifenolok az emberi mell rákos sejtjeiben gátolják a daganatok kialakulásáért okolható HER2 gént. Ezt a tulajdonságot az élelmiszerben előforduló különböző polifenolcsoportok vizsgálata során sikerült kimutatniuk a kutatóknak.
A Katalán Onkológiai Intézet kutatói, Javier Mendezzel az élükön a BMC Cancer című szaklapban publikálták eredményeiket. Ezekből kiderül az is, hogy a rákellenes hatóanyagok csupán akkor fejtik ki áldásos hatásukat, ha akkora koncentrációt értek el, amelyet az olívaolaj fogyasztása révén aligha lehet elérni. Ezek a polifenolok azonban kiindulópontjai lehetnek egy új mellrák elleni gyógyszerek kifejlesztésének. (MTI)