Harminc másodperc alatt kimutatja a melamint a tejben egy új módszer, amelyet Svájcban dolgoztak ki. A zürichi műszaki egyetemen (ETH Zürich) kifejlesztett eljáráshoz elég egyetlen csepp tej. Az elemzés módszere a tömegspektrometria, amelynek révén a molekulák tömege alapján fél perc alatt meg lehet állapítani, hogy van-e a mérgező vegyi anyagból a tejben. Az analízis az Európai Unióban érvényes egészségügyi határértéknek csupán egyötödét elérő melamintartalmat is kimutatja.
Az eddigi eljárások 20-60 perc alatt hoztak megbízható eredményt. Renato Zenobi és munkatársai most egy hordozható mérőkészülék kifejlesztésén dolgoznak, amellyel már a tejipari üzemekben ki lehetne szűrni az esetleges mérgezést. Így meg lehetne előzni a tavalyi melaminbotrányhoz hasonló eseteket.
Kínában tavaly hat csecsemő meghalt és majdnem 300 ezer megbetegedett melaminnal mérgezett tejpor miatt. A magas nitrogéntartalmú anyagot termékhamisításra használták, mert az élelmiszer-összetevők fehérjetartalmát a nitrogénszint alapján állapítják meg a hatóságok, a melaminnal kevert termék így értékesebbnek, fehérjedúsabbnak tűnik. (MTI)