Egy tábla fekete étcsokoládé lényegesen tovább elveszi a csokikedvelő étvágyát minden más ennivalótól, mint ugyanannyi tejcsoki, ezért igen alkalmas fogyókúrázásra. Dán kutatók előadása a Nemzuetközi Elhizástudományi Kongresszuson nagy figyelmet keltett.
"Érzékszervi tapasztalat" szerint a csokiéhséget a fekete csokoládé hatékonyabban csillapítja, mint ugyanannyi tejcsokoládé. Lone Brinkmann Sorensen és Arne Astrup dán kutatók ezt a feltevést igyekeztek tudományosan alátámasztani.
A vizsgálatot 16, önként jelentkező, egészséges fiatal férfi részvételével végezték. A tanulmány során megfigyelt vizsgálati alanyok egyformán szerették mind a magas kakaótartalmú, mind a tejjel dúsított csokoládét. Véletlenszerű választás szerint, tizenkét órás koplalás után először vagy fekete, vagy tejcsokoládét ettek, majd a következő alkalommal fogyasztották a másik változatot.
Miután a tízdekás csokoládétáblát elmajszolták, öt órán keresztül félóránként kitöltöttek egy kérdőívet, ami arra vonatkozott, hogyan érzik magukat, nem ennének-e valamit, mit szeretnének folytatásként fogyasztani.
A csokoládé lenyelését követően két óra múlva a résztvevőknek pizzát tálaltak fel, amelyből annyit kaphattak, amennyihez kedvük volt. A vizsgálati alanyokat sokkal kifejezettebben telítette a fekete csokoládé, és tovább bírták evés nélkül, mint tejcsokoládé után.
Mikor a csokoládé után két órával megjelentek az asztalon a pizzák, ugyanazok a személyek 15 százalékkal kevesebbet fogyasztottak a pizzából, ha előzőleg étcsokival "alapoztak".
A kutatók azt is kérdezték vizsgálati alanyaiktól, mit ennének szívesen: sós- vagy savanykás ételt, valami fűszeresen zsírosat vagy édeset ? A teljes választékból kevesebbet kívántak a megfigyelt személyek fekete csokoládé után, mint tejcsokizást követően.
A vizsgálók következtetése az volt, hogy a karácsonyi-újévi lakmározások utáni súlynövekedés lefaragására a fekete csokoládé hatásos és újszerű módszer lehetne, hiszen mindenből kevesebbet kívánunk enni utána. (MTI)