Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Kínaiak az Antarktisz legmagasabb pontján

2009.01.28. 15:44
1 hozzászólás

Harmadik kutatóállomásának építését kezdte meg Kína a Déli-sarkvidéken, ezúttal a kontinens belső területein. Az új bázis helyszíne a Déli-sarkvidék legmagasabb pontja, a Dome Argus. Kínai kutatók 2005 januárjában jutottak fel először a tengerszint felett 4093 méter magasan található jégsapkára.

A Kunlun kutatóállomás főépületét a 25. Antarktisz-expedíció tagjai szerdán húzták fel. Az építkezés előkészületeit tavaly januárban a 24. expedíció tagjai végezték el. A szárazföld belsejében felépített első kínai kutatóállomás közel 559 négyzetméteren helyezkedik el, a főépület 236 négyzetméter alapterületű. A kutatók csillagászati, űrfizikai, geofizikai, topológiai, légkörtani és a gleccserekkel kapcsolatos vizsgálatokat fognak végezni. A kínai szakemberek a jégtakaró alatti földtani fejlődés alakulására is kíváncsiak, és a globális klímaváltozás hatásait is mérik.

Eddig mindössze hat ország, köztük Oroszország és az Egyesült Államok létesített kutatóbázist a zord, de kutatói szempontból annál érdekesebb helyen. Az Antarktiszt az 1959-ben megkötött Antarktisz-egyezmény védi. A megállapodás alapján a Déli-sarkvidéken bármely ország létesíthet tudományos kutatóállomást. Tiltják azonban a kontinens ásványkincseinek kitermelését, hulladékok tárolását és a katonai tevékenységet. (MTI)