Japán kutatók szerint a fokhagymában olyan anyag van, amely a cukorbajos egerekben csökkenti a magas vércukorszintet. A sikeres állatkísérletek után cukorbetegek bevonásával folytatják a tudományos munkát. A fokhagyma évezredek óta használatos fűszerként és gyógyszeres kezelésre is. A korszerű vizsgálati módszerek bizonyították, hogy csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A természetgyógyászatban rákellenesnek is tartják, föltételezik, hogy májvédő, immunrendszert erősítő, antibiotikus tulajdonsága van, és már régóta megfigyelték kedvező hatását cukorbetegségre.
A japán Szakurai Hiromuro és munkatársai pedig fölfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület van, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony.