A brit John Innes Center kutatói felfedeztek két gént, melyek megvédik a búzát a világszerte óriási károkat okozó gombás fertőzéstől, a gabonarozsdától. Géntechnológiával korábban már kifejlesztettek a rozsdagombának ellenálló búzatörzseket, ám a gyakorlatban nem bizonyult tartósnak az immunitás, mert a kártevő gombák (például a sárgarozsdát okozó Puccinia striiformis) mutációjukkal rendre megtalálták a kerülőutat a növény megtámadására. Brit, amerikai és izraeli szakemberek szerint a búza vad változatában megtalált gén hosszú távon hatásos. Olyan gént szereztek vissza, amely elveszett a búza háziasítása során.
A mezőgazdászok eddig is ismertek olyan növényeket, melyek ellenálltak a gombafertőzésnek, de nem tudták, melyik gén okozza, illetve miként működik. Simon Krattinger, a zürichi Növénybiológiai Intézet kutatója elmondta, hogy az általuk azonosított gén tartósabb a búza eddigi genetikai módosításainál alkalmazott géneknél, mert már 50 éve aktív. A búzabetegségek legyőzésének fontosságát az adja, hogy világszerte az emberek táplálékául szolgáló kalória 20 százaléka a kenyérbúzából származik. (MTI)