A bradfordi egyetem tudósai feltérképezték az őszülés jelenségének biológiai-kémiai hátterét. A kutatók eredményeiket az amerikai biológusok szövetségének lapjában, a The FASEB Journalben tették közzé. Kísérleteik során arra jutottak, hogy az ember akkor kezd őszülni, ha a szervezetében kritikus szint alá csökken a kataláz nevű enzim szintje. Ez az enzim a felelős a hajszálakban természetes úton felgyűlő hidrogén-peroxid lebontásáért. Ha nincs elég kataláz (ami jellemzően idős korban fordul elő), a hidrogén-peroxid nem tud lebomlani, és kifejti fehérítő hatását a szőrszálakban.
A hidrogén-peroxid vizes oldatát egyébként tisztító- és fehérítőszerek hatóanyagaként használja az ipar, míg tiszta formában rakéta-üzemanyagot készítenek belőle. A felfedezés új, az eddigieknél sokkal hatékonyabb megoldásokat eredményezhet az őszülést megelőző, illetve visszafordító kezelések terén.