Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az óceánok savasodása gyorsíthatja a globális felmelegedést

2009.03.09. 16:58 Módosítva: 2009-03-09 17:03:08
2 hozzászólás

Egyre savasabbak lesznek az óceánok a növekvő széndioxid-koncentráció hatására, ami gátolja a tengeri állatok meszes héjának képződését. A kevesebb héjképződés tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, hiszen ezek az állatok fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében - állítja friss tudományos eredményekre hivatkozva William Howard, a Tasmániai Egyetem professzora.

A tasmániai tudós az Antarktisz körül elterülő Déli-óceánban élő amőbaszerű, apró tengeri állat, a foraminifera mészhéját kutatta, összevetve annak jelenlegi összmennyiségét az üledékben található leletekkel, amelyek az 50 ezer évvel ezelőtti állapotot mutatják. A kutatás során arra jutott, hogy a mészvázak tömege 30-35 százalékkal esett a vizsgált időszakban.

Mindez azért aggasztó, mert az óceán felületén élő likacsosházúak kulcsszerepet játszanak a széndioxid megkötésében. A kis lények az óceán mélyére szállítják a gázt, ezzel évtizedekre kivonva azt a légkörből. "A nagy kihívás most az, hogy megértsük, miként fog mindez hatni az ökoszisztémára" - hangsúlyozza William Howard. "Őszintén szólva egyelőre fogalmunk sincs".

Az óceánok vize egy évszázaddal ezelőtt 8,2 pH-értékkel bírt, mára ez valamivel 8,1 alá csökkent. A csekélynek tűnő változás hatására a világtenger 30 százalékkal savasabbá vált - húzta alá Howard, hozzátéve: a friss eredmények az első közvetlen bizonyítékot jelentik arra, hogy az óceán savasodása kihat a tengeri élővilágra.