Benedek
-5 °C
5 °C

Óegyiptomi aranyékszereket találtak Luxornál

2009.03.10. 21:41
8 hozzászólás

Aranyékszerekre bukkantak spanyol régészek Luxor közelében egy óegyiptomi hivatalnok sírjában, aki az állam kincstárnoka volt 3500 éve, Hatsepszut királynő uralkodásának idején. A kutatócsoport öt arany fülbevalót, valamint három aranygyűrűt talált az újonnan feltárt sírkamrában, amely Dzsehuti, a kincstár felügyelőjének vagy családtagjainak szolgált végső nyughelyül.

Ez a második sírkamra az adott temetkezésben. A két falát a Halottak Könyvének szövegei borítják, amelyek az elhunytat voltak hivatottak megóvni a túlvilág veszélyeitől, és eligazítani ennek különböző területein. A plafont Nut, az ég és a túlvilági fák istennőjének ábrázolásával díszítették. A spanyol expedíció José Galan, a Madridi Nemzeti Kutatóközpont régészének vezetésével 2002 óta végez feltárásokat a Nílus bal partján. A 2008-as ásatási szezon végén fedezték fel Dzsehuti temetkezésén belül a 3 méteres aknát, ez év elején pedig megtalálták a második sírkamrát.

Míg a felső sírkamrában megsemmisítették Dzsehuti, valamint a hivatalnok szüleinek nevét, az alsó sírkamrában ezek épségben fennmaradtak.