Bernát, Felícia
EUR 385,10 Ft
USD 364,11 Ft
8 °C
30 °C

Francia kvantumfizikus kapta a Templeton-díjat

2009.03.16. 14:36
4 hozzászólás

Bernard d'Espagnat francia fizikus és filozófus kapta hétfőn a 2009-es Templeton-díjat munkásságáért, amely szerint a tudomány nem képes teljesen megmagyarázni a létezés természetét. A Templeton Alapítvány az UNESCO párizsi székhelyén jelentette be a 87 éves tudós elismerését a tudományos világ legnagyobb pénzjutalmával járó díjjal.

Az élet spirituális dimenzióinak felfedezéséért járó - vallási Nobel-díjként is emlegetett - elismerést több mint 30 évvel ezelőtt Sir John Templeton alapította. A múltban olyan ismert személyek kapták meg, mint Teréz anya, az amerikai Billy Graham vagy Alekszandr Szolzsenyicin orosz író. Az amerikai székhelyű alapítvány díjával járó egymillió font (320 millió forint) nagyobb a Nobel-díjjal adott pénzjutalomnál

D'Espagnat a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig kulcsszerepet játszott a kvantummechanika fejlődésében. A CERN genfi laboratóriumának egykori vezető fizikusa, francia és amerikai egyetemek tanára könyveiben arról írt, hogy a modern kvantumfizika szerint a valóságot végső soron nem lehet meghatározni.

A newtoni klasszikus fizika azt vallja, hogy a világ a természet törvényei alapján leírható, megismerhető, illetve megismerhető lesz. A kvantumfizika azonban rámutatott, hogy az apró részecskék cáfolják ezt a logikát, és nem meghatározott módon képesek működni. A francia tudós szerint ez az empirikus tudomány által megismerhetőn túli valóságot mutat. A művészet, a zene és a spiritualitás közelebb vihet ehhez a végső valósághoz, ám ez annyira rejtélyes, hogy sem megismerni, de még elképzelni sem tudjuk.

"A rejtély nem valami rossz, amit meg kell szüntetni. Ellenkezőleg, lényeges eleme a létezésnek" - állapította meg d'Espagnat. A brit hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy bár római katolikus családban nőtt fel, nem gyakorol semmilyen vallást, és spiritualistának vallja magát. (MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek