Benedek
-5 °C
5 °C

Felszerelték az űrállomás utolsó napelemtábláját

2009.03.20. 08:52
9 hozzászólás

Az űrsétában veterán Steven Swanson és az újonc Richard Arnold közép-európai idő szerint este lépett ki az űrbe. Feladatuk az volt, hogy hat és fél órásra tervezett űrsétájuk alatt felcsavarozzák és csatlakoztassák az ISS-re azt a Boeing cég által gyártott fémgerendát, ami magában foglalja a dupla napelemtáblát. A két űrhajósnak némi problémája akadt a kábelcsatlakoztatásokkal, de végül sikeresen megoldották a feladatot.

A Discovery által az űrállomásra vitt 14 tonnás szerkezetet már szerdán kiemelték az űrrepülőgép rakteréből a robotkar segítségével, és áthelyezték azt az űrállomás legerősebb robotkarjára.

Az űrséta befejezése előtt majd fel kell nyitniuk a napelemek dobozát, hogy pénteken - már távirányítással - az űrállomásról kibonthassák a 35-ször 12 méter felületű napelemtáblát.

A Discovery kedden kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén hét asztronautával. A legénység nyolc napot tölt az ISS-en, és ezalatt összesen három űrsétát hajtanak végre. A hét asztronautából egy nem amerikai; a 45 éves japán Vakata Koicsi nem tér vissza a Discoveryvel, hanem tartósan az űrállomáson marad.