Emőke
-4 °C
9 °C

Már a háromévesek is a többség véleményét osztják

2009.03.25. 11:48
11 hozzászólás

Ha az embernek egy témával kapcsolatosan nincs saját véleménye, akkor általában a többségéhez csatlakozik. Ez a csordaösztön már óvodás korban megfigyelhető - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

A Harvard egyetem pszichológusai három-négyéves gyerekekkel figyeltettek meg több személyt, akik egy tárgy nevéről vitatkoztak. Egy kivételével mindenki ugyanazt a nézetet vallotta. Ehhez a többségi véleményhez csatlakoztak a gyerekek is. A kísérlet folytatásában a résztvevő személyek közül kettő a helyiségben maradt, egyikük az előbbi renitens volt. Miután ők egy másik tárgy elnevezéséről vitatkoztak, a gyerekek annak a személynek a véleményéhez csatlakoztak, aki előtte a többségét képviselte.

Ez kimutatja, hogy már a három-négyévesek is felismerik a konszenzusos döntést, és abban meg is bíznak - vonják le a következtetést a kutatók a Psychological Science című szaklapban megjelent cikkükben. Ezen kívül pedig nagyon jól felbecsülik a gyerekek, hogy melyik személy melyik csoporthoz tartozott előtte. (MTI)