Csak a nőket védi a kávé a vastagbélráktól

2009.04.14. 13:39

Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintő vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védőhatását vastagbél- és végbélrák ellen - közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában. A Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársai Youjin Je vezetésével szisztematikusan áttekintettek 12 követéses tanulmányt, melyek összesen 646 848 embert érintettek, közülük 5403 páciensnek volt vastagbél- vagy végbélrákja. A sok, illetve kevés kávét fogyasztók adatait összehasonlítva a kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott kávé mennyisége és a vastagbél-, valamint végbélrák előfordulásának kockázata között.

Noha az elemzett tanulmányok közül négy az Egyesült Államokban, öt Európában, három pedig Japánban készült, minden ország adatai igen hasonlók voltak.

Az egyetlen eltérést a nőknél előforduló vastagbélrák előfordulásánál állapították meg, ebben a csoportban 21 százalékkal csökkent a kockázat a kávéfogyasztás növekedésével, sőt a japán nők körében 38 százalékos kockázatcsökkenést mutatott az elemzés.

Je hozzátette, hogy a hatás a kávé típusától (normál vagy koffeinmentes), illetve elkészítési módjától (főzött vagy filteres) is függ, ezért ebben az irányban további vizsgálatok szükségesek.  • Hírek
  • Hírek