Adalbert
13 °C
21 °C

A madarak olvasnak az emberi tekintetből

2009.04.15. 11:33
1 hozzászólás

Sok ember változtat viselkedésén, ha mások tekintetét érzi magán. Ezt a magatartásformát most szelíd csókáknál is megfigyelte két brit kutató. Auguste von Bayern és Nathan Emery a Current Biology című szaklapban tette közzé eredményeit. "Úgy tűnik, a csókák felismerik a szem vizuális észlelésben betöltött szerepét" - véli Auguste von Bayern.

A varjúfélével folytatott kísérletek során kiderítették a kutatók, hogy a kézzel nevelt madarak vártak a táplálkozás elkezdésével, ha egy idegen személy figyelte őket. Ha azonban a személy elfordult, a habozásnak is vége szakadt - ugyanúgy, mint amikor egy ismerős személy szegezte rájuk tekintetét.

Ezen kívül a csókák információt szereztek a tekintet irányából is: megtalálták az eldugott táplálékot, ha a kutatók tekintete köztük és a rejtekhely között vándorolt. Ha azonban a kutatók csukott szemmel mutattak fejükkel a megfelelő irányba, csődöt mondott a madarak tudománya.

A cikkben azt írják a kutatók, hogy a legtöbb eddig vizsgált állatfaj, többek közt a kutya és a csimpánz, nem reagál az emberi tekintet irányára. A csókák teljesítménye ezért figyelemreméltó igazán. A kutatók mindazonáltal megjegyzik, hogy a vizsgálati eredmények nem feltétlenül a csókák természetes ösztöneit tükrözik. A szem figyelése akár az emberhez fűződő szoros viszonyuk, szocializációjuk eredményeképp is létrejöhetett.