Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Végleg elvesztek a középkor emlékei a győri Széchenyi téren

2009.04.16. 12:16
22 hozzászólás

A Magyar Országos Levéltár főigazgatója szerint a győri Széchenyi tér felújítási munkálatai során alaposabban kellett volna egyeztetni a tudomány és a beruházás érdekeit, akkor nem vesztek volna el a tér középkori maradványai. Gecsényi Lajos ezt annak kapcsán nyilatkozta a Kisalföld csütörtökön megjelent számában, hogy a munkálatok során az 50 centiméteres pályaszerkezet alatt további 80 centiméternyi földet termeltek ki, és ennek szinte biztosan áldozatául estek a középkori és az újkori rétegek.

A professzor a korábbiakban a Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár vezetője volt, három és fél évtizede foglalkozik Győr közép- és újkori történetével, több tucat tanulmánya, legutóbb gyűjteményes kötetet jelent meg a település történetéről.

Gecsényi Lajos a lapnak elmondta: örül annak, hogy a Széchenyi teret végre rendbe teszi a városvezetés, ugyanakkor sajnálatos, ha közben elvesznek a múlt értékei. A szakember óriási veszteségnek tartja, hogy már soha nem tudható meg pontosan, miként nézett ki a tér a közép- és az újkorban, hogyan illeszkedett a városszerkezetbe, holott a mostani felújítás révén nagy lehetőség kínálkozott erre.