Aliz
6 °C
14 °C

A férfiak nem veszik észre magukon a melanómát

2009.04.21. 10:27 Módosítva: 2009-04-21 10:28:12
2 hozzászólás

Az idősebb férfiaknak rendszeresen részt kellene venniük melanómaszűrésen, mert náluk a legkisebb az esély, hogy maguk is észreveszik bőrükön az elváltozást - közölték amerikai kutatók. A negyven fölötti férfiak az Egyesült Államokban az összes melanómás halálozás több mint felét adják - írta Susan Swetter, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa az Archives of Dermatology című szaklapban.

Swetter és kollégái 227 negyven év fölötti pácienst kérdeztek ki, akiknél a bőr festéksejtjeiből kiinduló veszélyes daganatot diagnosztizálták. A felmérést 2004 és 2006 között végezték, mindenkinél három hónapon belül, ahogy a kórképet felállították. A páciensek kevesebb mint 20 százaléka volt tisztában a melanóma figyelmeztető jeleivel, és kevesebb mint fele végzett önvizsgálatot a bőrén. A melanómával diagnosztizált férfiak több mint fele 65 év fölött volt.

A férfiak negyedének vastag, nehezebben kezelhető tumorja volt. Azok, akiknél még kisebb állapotban diagnosztizálták a daganatot, nagyobb valószínűséggel ellenőrizték korábban bőrük állapotát. A veszélyes bőrelváltozások legtöbbje a páciensek hátán volt, ezért a szakemberek képzési programot javasolnak, hogy az idősebb férfiak is rendszeresen vizsgálják át bőrüket. Az összes bőrráknak csak öt százaléka melanóma, ám a bőrrák miatti halálozások közül ez okozza a legtöbbet.