Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A túl sok napfény is öngyilkossághoz vezethet?

2009.05.12. 13:23 Módosítva: 2009.05.12. 13:26
11 hozzászólás

A túl sok napfény álmatlanságot okozva még inkább hajlamosít az öngyilkosságra, mint a tartós fényhiány - állítják svéd kutatók grönlandi statisztikák alapján. A tudósok 34 év adatait elemezték, 1968 és 2002 közötti grönlandi öngyilkosokét. Meglepetésükre nem a lehangolónak tartott, sötét téli időszakban volt több az öngyilkosság, hanem a napfénygazdag nyáriban, méghozzá jóval több. Különösen a sziget északi felén volt szembetűnő a szezonalitás - ott, ahol áprilistól augusztusig nincs éjszaka. Az öngyilkosságok 82 százaléka történt ebben a periódusban.

A legtöbb elkövető fiatal volt, és döntően - 95 százalékban - erőszakos módját választotta a halálnemnek: agyonlőtte, felakasztotta vagy a mélybe vetette magát.

A kutatók szerint a sokhónapos nappal álmatlanságot okozhat és felboríthatja a szervezet szerotoninegyensúlyát, a hangulatjavító vegyületből kevesebbet termelhet az agy.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 877 ezer ember vet véget önkezével életének. Ennél legalább tízszer több a kísérlet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport