Albin
0 °C
11 °C

Megsemmisíti a rovarokat a kaszálógép

2009.05.27. 12:04
7 hozzászólás

Eddig is tudtuk, hogy az őzgidák könnyen a pengék áldozatává válhatnak, de egy friss tanulmányból kiderült, hogy a mezőn élő rovarok fele is elpusztulhat a kaszálástól. Jean-Yves Humbert, az Agroscope kutatóintézet és a zürichi műszaki főiskola kutatását tizenhárom kanton támogatta, mert Svájcban a gazdálkodók támogatást kapnak, ha megőrzik rétjeik biológiai sokféleségét. Ha például ritkábban kaszálnak, és nem trágyáznak, több növényfaj nő a területen. Humbert szerint azonban az állatok sokféleségének megőrzésére is figyelni kell.

Az Agriculture, Ecosystems and Environment című szaklapban megjelent cikk szerint a kaszálás mikéntje nagyban befolyásolja, hogy mennyi apró élőlény éli túl a műveletet. Sok állat közvetlenül a kaszáláskor pusztul el, a halálozási ráta akár az ötven százalékot is elérheti. Az igen gyorsan forgó körkésekkel felszerelt kaszák sokkal súlyosabb kárt okoztak, mint a hagyományos alternáló kaszák. Humbert vizsgálatai alapján a traktorhasználatnak is fontos szerepe van: ha traktor tolja az alternáló kaszát, kereke ugyanakkora kárt okozhat, mint maga a forgókéses kasza.

Ha olyan előkészítő eszközt vetnek be, amely a száradási folyamatot meggyorsítása céljából összepréseli a fűszálakat, a rovarpusztulás akár a kétszeresére vagy háromszorosára is növekedhet - állapította meg a kutató. A kaszálás utáni lépések talán még jobban megviselik a gerincteleneket. Ha például az összepréselt füvet befóliázzák, a benne rejlő összes apró lény elpusztul.

Alapvetően minden kaszálási mód károsítja a rét faunáját, ezért Humbert azt javasolja a gazdáknak, hogy hagyjanak meg egy fűsávot, amely menedéket nyújt az állatok számára.