Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Megfejtették, hogyan jut a malária a gazdasejtbe

2009.06.18. 13:41 Módosítva: 2009.06.18. 13:41
3 hozzászólás

A maláriát okozó paraziták néhány fehérjét használnak fel arra, hogy belopakodjanak a gazdaszervezet vörösvérsejtjeibe - közölték a Nature tudományos magazinban megjelent cikkükben ausztrál kutatók.

A tanulmány új típusú fehérjeszállítási rendszert fedett fel, ezáltal a maláriaellenes szerek fejlesztőinek egyfajta Achilles-sarkot kínál - értékelték ausztrál és amerikai szakértők a felfedezést.

A malária parazitái apró buborékokban, a sejtnedvüregekben élnek a megfertőzött gazdasejtekben, ezért két membránon is át kell hatolniuk, hogy elérjék a gazdaszervezet vörösvérsejtjeit. Azt a mechanizmust, melyben a parazita fehérjéi átjutnak annak membránján, már egy ideje ismerték a tudósok, az azonban kevéssé volt ismert, hogyan jutnak át a vakuólum membránján is, és kerülnek be a gazdasejtbe.

A melbourne-i Burnet Intézet munkatársai, Brendan Crabb vezetésével fejtették meg, hogy a néhány fehérje - melyeket PTEX-nek neveznek - miként helyezkedik el a sejtnedvüreg membránjában. A PTEX-et néhány fehérje alkotja, melyek összekapaszkodnak, így hoznak létre egy szállítóeszközt - írták a kutatók, akik úgy vélik, hogy a malária parazitájának további több száz fehérjéje juthat be ezzel a szállítási móddal a gazda vörösvérsejtjeibe, és a folyamat kulcsfontosságú a parazita túlélése és fertőzőképessége szempontjából.