
A közönséges étkezési ecet népi medicinában már régóta ismert egészségvédő, zsírraktározást gátló hatását igazolta egy friss japán tanulmány.
A kutatók egérkísérletekkel szereztek új bizonyítékokat arra, hogy az ecet csökkenti a testben a zsír raktározódását, ezáltal hozzájárul az elhízás megelőzéséhez. Kondo Tomoo és munkatársai hangsúlyozták, hogy a népi gyógyászatban ősidők óta számos betegségnél alkalmazzák az ecetet. A modern kori kutatások is alátámasztották, hogy az ecetsav segít a vérnyomás és a vércukorszint kontrolljában, valamint jót tesz a zsír felhalmozódása ellen.
A nagy zsírtartalmú étrenden tartott egerek közül azok, amelyek ecetsavat kaptak kiegészítésül, csaknem 10 százalékkal kevesebb testzsírt halmoztak fel, mint a többi. A kutatók szerint az ecetsav olyan géneket kapcsol be, amelyek a zsírlebontásban közreműködő fehérjék termelésében játszanak szerepet, ezáltal akadályozzák a testzsír felhalmozódását.
