Móric
9 °C
15 °C

Japán mélytengeri robotokkal kutat ritka fémek után

2009.08.06. 12:06
3 hozzászólás

Japán robottengeralattjárókkal fog ritka fémek után kutatni a tengerfenéken, jelentette be csütörtökön egy állami kuatóintézet. A robotok az első lépést jelentik a mélytengeri fémbányászat felé.A JAMSTEC tengergeológiai és műszaki intézet a 2010-es költségvetési évben kezdi meg a robotos kutatást. A hajókhoz kapcsolt szondák mangán, kobalt, ólom és cink után fognak kutatni.

A JAMSTEC 4 milliárd jent (7,8 milliárd forintot) tervez befektetni a robotokba.

Japán a világ második legnagyobb gazdasága, de gyakorlatilag semmilyen energiahordozóval és nyersanyaggal sem rendelkezik, mindenből behozatalra szorul.

Miközben az úgy nevezett feltörekvő gazdaságok egyre nagyobb igénnyel lépnek fel a nyersanyagok nemzetközi piacán, Japán szeretne stabil ellátást biztosítani gazdasága számára ritka fémekből.

"A japán feldolgozó ipar versenyképességének fenntartásához rendkívül fontos biztosítani a megbízható ritkafémellátást" - áll a japán gazdasági és ipari minisztérium múlt héten közzétett stratégiájában.

Szakértők szerint mivel bizonyos ásványkincsekből egyre kevesebb van, hamarosan szóba jöhet a mélytengeri bányászat (első sorban a tengerfenéki hőforrások környékén) az óriási technikai nehézségek és költségek ellenére is.