Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Nemzetközi csillagászati konferencia Budapesten

2009.08.10. 14:54
1 hozzászólás

Csillagászat és civilizáció (Astronomy and Civilization) címmel kezdődött hétfőn Budapesten az a négynapos nemzetközi konferencia, amely a csillagászat, a természettudomány és a társadalom kapcsolatára szeretné meg felhívni a figyelmet.

Az augusztus 13-ig tartó konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezte a Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán. A tanácskozásnak az ELTE ad otthont. A konferencia munkájában húsz országból közel 300 szakember vesz részt, a csillagászok mellett filozófusok, kvantumfizikusok, biológusok, teológusok, kultúrtörténészek, esztéták tartanak előadás.

Mint Grandpierre Attila, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, konferencia szervezőbizottságának társelnöke rámutatott, a konferencia egyedülálló a maga nemében, mert a csillagászat jelentőségét világítja meg a tudományok, az emberiség világképe és a társadalom fejlődése szempontjából.

Megfogalmazása szerint minden a Világegyetemből keletkezett, a Világegyetem minden tudás végső alapja, így világképünk alapja is.  
"A csillagászat a tudomány fejlődésének alapja, ahogyan világképünk alapja és mozgatórugója" - hangsúlyozta Grandpierre Attila, hozzátéve, hogy mai tudományos világképből, amely 400 éve, Newton után alakult ki, hiányzik az ember, az élet. Ezért a XXI. században, a biológia évszázadában  időszerű újragondolni a Világegyetemről alkotott képünket, amely mindmáig a XVII. században megszületett fizikai alapokon nyugszik.
Augusztus 10-én, hétfőn a csillagászat és civilizáció témakörét járják körbe, de szó esik a csillagászat történetéről is, ahogy az asztronómiának a világképünkre gyakorolt alapvető hatásairól is.
A konferencia keddi napján a csillagászat és a fizika kerül a figyelem homlokterébe, szerdán viszont az asztronómia és az asztrobiológia. A tanácskozás zárónapján a résztvevők a csillagászat és filozófia, csillagászat és vallás, a csillagászat és művészet közötti kapcsolatokat veszik górcső alá.
A konferenciához kapcsolódóan a Duna Televízióban augusztus 15-ig csillagászati napok lesznek. Részletesen a műsorkínálatról a  www.dunatv.hu/csillagaszatinapok oldalon olvasható.