Adalbert
15 °C
21 °C

Könnyen elhíznak a szegények

2009.08.13. 12:49 Módosítva: 2009.08.13. 12:49
2 hozzászólás

A túlzott mértékben eladósodott németek a Mainzi Egyetem tanulmánya szerint nagyobb valószínűséggel híznak el, mint az országos átlag. Az még nem egyértelmű, hogy az adósságok vezetnek-e az elhízáshoz, vagy a kövérek eleve hamarabb veszítik el az állásukat, és ezért eladósodnak? Eva Münster professzor csapatával több mint 9000 ember adatait elemezte ki. A vészesen eladósodott egyénekkel készített felmérés kimutatta, hogy 25 százalékuk volt elhízva. Egy 2003-as telefonos felmérés során megkérdezett 8318 átlagnémet közül csupán 11 százalék volt túlsúlyos.

Az összefüggésért a kutatók az egészséges élelmiszerek magas árát, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek hiányát, valamint elsősorban az adósok pszichikailag és szociálisan megterhelő helyzetét okolják, ez ugyanis vigaszevéshez és a testmozgás hiányához vezethet.

Mivel az egyszeri felmérés nem bizonyíthatja az ok-okozati összefüggést, arra is gondolnak a kutatók, hogy talán a túlsúlyosak hamarabb veszítik el munkahelyüket, és így könnyebben eshetnek bele az eladósodás csapdájába. A munkanélküliség ugyanis az eladósodás, illetve fizetőképtelenség leggyakoribb oka.

Münster arra figyelmeztet, hogy a jelen gazdasági válság egészségügyi vonatkozásban is ki fog terjedni a háztartásokra. A teljesen eladósodott német háztartások száma napjainkban 3,5 millió körül lehet. Az eladósodottság a krónikus betegségek kockázati tényezőire is kihatással lehet, például amennyiben kevesebb szabadidős tevékenységre kerül sor, vagy csökken a társas eseményeken való részvétel. A táplálkozás minőségére is negatív hatással vannak a tartozások, az energiadús élelmiszerek, például az édességek vagy chipsek többnyire olcsóbbak, mint a csekély energiatartalmúak, a gyümölcsök és zöldségek.