Kevés mellékhatása van a HPV-oltásnak

2009.08.19. 15:02
3 hozzászólás

Továbbra is ritkán jelentenek mellékhatásokat a nőknek és lányoknak beadott, méhnyakrák elleni vakcina alkalmazása után, közölték amerikai kutatók.

A humán papillomavírus fertőzése ellen védő vakcina nem okoz szokatlan mellékhatásokat - mondta Barbara Slade, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési- és Ellenőrzési Központjának munkatársa, miután már 23 millió adag oltást felhasználtak az országban.

Százezer páciensből átlagosan 54 tapasztalt mellékhatásként ájulást, émelygést vagy szédülést, közölték a szakemberek a Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban. A mellékhatások 6,2 százaléka volt komoly, összesen 32 haláleset történt. Az ok-okozati összefüggést nem vizsgálta a tanulmány, csak a tényt, hogy a páciensek az oltást követően betegedtek vagy haltak meg.

A három adagból álló vakcinasorozatot a 9 és 12 év közötti lányoknak ajánlják az amerikai egészségügyi hatóságok, ám egyes szakemberek szerint 26 éves korig érdemes beadatniuk a fiatal nőknek. Charlotte Haug, a norvég orvosszövetség lapjának munkatársa azonban azt hangsúlyozza kommentárjában, hogy nem csak a kockázat aránya számít egy-egy vakcina esetében, hanem a lehetséges előnyökhöz érdemes viszonyítani a potenciális mellékhatásokat. A HPV-vakcina nettó haszna egy nő számára bizonytalan - tette hozzá. Haug úgy véli, még a HPV-vírussal megfertőződött nőknél is kicsi a valószínűsége a rák kialakulásának, ha rendszeresen eljárnak szűrésre.

A humán papillomavírus világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, évente 20 millió amerikai fertőződik meg vele. A fertőzés méhnyakrákhoz vezethet, amely világszerte 280 ezer halált okoz évente.  • Tippek
  • Lakáshitel